Grof planchetten plafond

maandag, december 31, 2007

Voor onze plafonds van de zolderkamer en de gang boven hebben we 500 lopende meter ruwe hout van 10 cm op 0,5 cm gekocht. Net zoals in onze mezzanine willen we die grof schuren en schilderen.

Ondertussen is het schuren al achter de rug. Het leek precies een klein houtfabriekje bij ons thuis. Bijna 150 latten van enkele meter op de meest efficiënte manier van beneden in de gang langs de trap steken, maneuvreren langs links en rechts, de slaapkamer in waar ze één voor één werden gecontroleerd op wat de mooiste kant is, bovenkanten geschuurd met de bandschuurmachine met korrel 40 en met de hand de 2 zijkanten. En dat in een serie van 3. Een heel werkje die toch wel enkele weekends in beslag nam.

Ondertussen ben ik bezig met het schilderen van de ondergrond. Hiervoor gebruiken we Permacryl Multiprimer van ITI, een dikke romerige dekkende verf. Op de pot staat dat het te bewerken is zonder aanlengen met water. Voor poreuze oppervlakten kan er 10% aangelengd worden. Zelf leng ik die nog wat meer aan. Gewoon omdat het oppervlak nog heel erg grof is, en het is niet gemakkelijk om met een dikkere verf die kleine gaatjes gevuld te krijgen. Ik had voor de mezzanine quasi niets van de onderlaag aangelengd en hiervoor moest ik toch nog een extra aangelengde tussenlaag aanbrengen om de planchetten volledig te dekken. Dus doe ik het nu liever voor de eerste keer zo. De verfspecialist keek wel eens raar als ik hem van het aanlengen vertelde, maar hij keek al raar als we over grove planchetten spraken ;-)

In elk geval, er is een eerste lading klaar om vastgeschoten te worden aan het schuin dak, maar nu is het even wachten tot we het nagelpistool van mijn broer nog even mogen lenen want dat gaat veel sneller.

Daarna volgt dan de bovenlaag die ik dan zal aanbrengen als de planchetten al op hun plaats hangen. Benieuwd als ik deze in 2 lagen afgewerkt krijg.

Labels: , ,

gepost door Ilse Jansoone op

4 reacties:

Blogger l3m4nt zei...

Mag ik eens zo nieuwsgierig zijn te vragen waarom jullie niet meteen geschuurde planken hebben besteld? Qua prijs kan er toch niet veel verschil zijn, ofwel?

Hebben jullie trouwens foto's van de mezzanine? Ik ben er momenteel namelijk zelf ook één aan het maken ;)

woensdag, 23 januari, 2008 
Blogger Dirk Sabbe zei...

We gebruiken ongeschuurde planken omdat we de grove houtstructuur wel mooi vinden.

zaterdag, 26 januari, 2008 
Blogger Magdalena zei...

Ik wou hetzelfde effect, maar toch gemakkelijk te monteren en geen al te zware structuur. Ik heb nu van die vuren schroten omgekeerd gebruikt, want de achterkant ervan is ook gewoon geschaafd, niet geschuurd. Gemakkelijk met tand en groef. Ik heb wel moeten zoeken naar schroten die aan de achterkant geen groeven hebben. De langste afmeting is 2m70 bij Gamma.

vrijdag, 11 juli, 2008 
Blogger Sjoerd@Le Petit Pauliat zei...

Hallo,

Graag zou ik willen weten welk zwart doek jullie gebruiken wat tussen de isolatie en het planchetten plafond zit. Ik ben zelf op zoek naar zo'n 'tussendoek' voor de afwerking van mijn plafond. Waar kan ik dit doek kopen? Misschien heeft u een merknaam o.i.d.? Ik wacht graag op uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Sjoerd Groenendaal
sjoerdgroenendaal(at)gmail.com

maandag, 23 februari, 2009 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

← Homepage