Knaagdieren

zondag, november 25, 2007

Blijkbaar is het stukje Gent dat wij het onze noemen toch wel erg aantrekkelijk voor bepaalde knaagdieren. Dit weekend hebben we dus weeral moeten vaststellen dat onze tuin een soortement vakantietehuis is voor deze bijzonder onwelkome gasten.

Vaststellen dat je ratten in je tuin hebt: da's één ding. Ik vermoed dat er heel veel tuinen in Vlaanderen wel af en toe een rat op bezoek hebben. Wat zeg ik? Er zijn waarschijnlijk tuinen waar heelder generaties van het geslacht Rattus een veilig onderkomen hebben gevonden. België telt naar schatting ongeveer 15 miljoen ratten. Een tuin zonder rat zal dus al wel eerder de uitzondering zijn...

Met lede ogen moeten vaststellen dat de beestjes onder de arduinen dorpel van onze achterdeur dwars door de stabilisé — of was het chape — heen een weg naar binnen hebben gegraven is iets anders. "Persistent motha-fuckahs" zeg ik daar tegen. Chapeau.

Maar niet echt.

Eerste taak om van dit probleem af te geraken: hoe komen de bastaardjes in onze tuin? We dachten alle 18e eeuwse over-, onder-, neven-, achter, boven-, en aflopen samen met de installatie van de nieuwe riolering afgesloten waren. Hmmmm.

Achter in de tuin is ooit nog een toilet geweest — waarschijnlijk zo eentje met een deur waar een hartje uit gezaagd was, ja inderdaad, vlak naast het kolenhok. Waarschijnlijk zal daar wel de oorzaak te vinden zijn. Ik ben het welhaast zeker.

Ondertussen wijs ik er ook nog even op dat het eenieders plicht is die knaagdieren aan te pakken:
"De wet verplicht infestatie door knaagdieren te bestrijden."
De praktische kant van de bestrijding is echter een ander paar mouwen. Dit stukje advies is daar een mooi voorbeeld van:
"Openingen in buitenmuren niet breder dan 5mm, dit om ook muizen de toegang tot ruimten te verhinderen."
Inderdaad, dat dacht ik ook... Dan maar teruggrijpen naar de oude vertrouwde methodes.

gepost door Dirk Sabbe op

4 reacties:

Blogger Gudrun zei...

Dat is niet altijd even interessant: als die beesten dan doodvallen op een plaats waar je niet aankan, dan liggen die daar te verrotten en te stinken voor dood. En god mag weten wat voor soort ongedierte je dàn aantrekt!

Geef mij maar een goeie ouderwetse rattenval...

zondag, 25 november, 2007 
Anonymous Anoniem zei...

Wij hadden vroeger ook heel wat muizen (wonen tussen de velden), maar na het nemen van 2 katten als huisdieren, hebben we er in jaren al geen meer gezien. Maar dan zou ik wel niet beginnen met vergif te strooien...

donderdag, 29 november, 2007 
Blogger perelaar zei...

Bij onze renovatie vond ik lege nesten tussen het plafond en de vloer van de verdieping, en achter een paar valse wanden.
Nooit geweten hoe ratten daar ooit terecht gekomen zijn, tenzij ze los door het huis gelopen hebben bij de vorige eigenaar...

vrijdag, 30 november, 2007 
Anonymous Anoniem zei...

meeste van die vergiffen, laten de dieren uitdrogen, waardoor ze op zoek gaan naar water en dus bijna zeker uit je huis vertrekken ( tenzij ze zelf een kraan kunnen opendraaien en zich daaraan te goed doen)

Indien ze toch blijven liggen op een onbereikbare plaats, dan drogen ze uit en verspreiden ze geen vervelende lucht. Ik kan het weten we hebben het meegemaakt met muizen

Groetjes,
Peter

zaterdag, 15 december, 2007 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

← Homepage