Voegmortel

vrijdag, augustus 10, 2007

De voegen aan de achtergevel van ons huis moeten opnieuw, euh, jawel, gevoegd worden. Vrij groot karwei, dat hoef ik u niet te vertellen.

Ons huis dateert, waarschijnlijk, van rond 1827 en in die tijd werd metselwerk met "kalkmortel" gemaakt. Dat is mortel met kalk in plaats van cement.

Zo lezen we op Livios het volgende over restauratie van oud metselwerk:
Gebruik een kalkmortel voor het restaureren van oud metselwerk dat gemaakt is met een kalkmortel. In de afgelopen decennia is namelijk gebleken dat op kalk gebaseerde mortels het beste resultaat geven.
Werk dus met hetzelfde materiaal als het origineel... En het gaat verder (over kalk- en bastaardmortel):
Kalk- en bastaardmortels zijn totaal verschillende mortels. In een kalkmortel is hydraulische kalk het bindmiddel met eventueel een kleine toevoeging van cement. Deze samenstelling geeft de mortel een lagere druksterkte en enige flexibiliteit. Hierdoor voorkom je spanningsverschillen tussen het gerestaureerde en bestaande metselwerk bij een muur die was uitgevoerd met kalkmortel.

In bastaardmortels is daarentegen cement het bindmiddel met een kleine toevoeging van kalk. Deze toegevoegde kalk houdt het water beter vast in de mortel en geeft de specie een bepaalde smeuïgheid waardoor de stenen zich lekker laten invlijen. Met de huidige prefab metselmortels is kalk overigens niet meer nodig. In deze mortels is de kalk namelijk vervangen door hulpstoffen die het water beter vasthouden, voor smeuïgheid zorgen en tevens de hechtsterkte bevorderen.
Over de samenstelling van bastaardvoegmortel vond ik het volgende:

Voor de samenstelling van bastaardvoegmortel kan in de zomerperiode de volgende verhouding worden aan-gehouden: portlandcement: kalk : zand = 1 : 0,5 :4,5. Voor de winterperiode bedraagt deze verhouding: portlandcement: kalk : zand = 1 : 0,5 : 4.

Tot slot is op de nederlandse site van Monumentenzorg nog een hoop info over kalkmortel te vinden in deze pdf (maar dat moet ik nog even doornemen).

Iemand al ooit met kalkmortel gewerkt? Advies is welkom!

gepost door Dirk Sabbe op

1 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Op de website van de firma
Reynchemie kan je alles terugvinden over kalk en dergelijke
Zij zijn invoerder van St-Astier
een kalk die erkend is door monumenten zorg
www.reynchemie.com

dinsdag, 18 september, 2007 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

← Homepage