Vernieuwing van vloerbalk op een moeilijke plaats

maandag, juli 10, 2006

Ondertussen is het wat verkoeld en zijn we terug gestart. Toegegeven het gaat trager dan vorig jaar. Toen waren we supergemotiveerd omdat we in ons nieuw huis, terug in onze stad wilden gaan wonen. Nu we er wonen is het zo verleidelijk om eerst iets leuks te doen en tussendoor nog wat verder te werken. Gelukkig leent het werk dat we nu doen er zich wel voor.

We zijn bezig aan de grondige restauratie van een binnenmuur aan de westkant van het huis. Dat laatste zegt al veel. Hij was in zeer slechte staat. Toen we het huis kochten was deze muur zeer vochtig. Ondertussen hadden we al wel één en ander van kalk van de muren gehaald zodat die opnieuw kon "ademen" en dat maakt al een heel verschil. We hebben ook al de slechte stukken vernieuwd.

In een eerdere post kon je ook lezen dat we de lateien boven de vensters hebben vernieuwd. Gisteren hebben we de vloerbalken vernieuwd net naast die westenmuur. Deze balken waren helemaal verrot, samen met de houten steunbalken boven de vensters. Nu zijn ze vernieuwd met stevige nieuwe balken.

Eén ervan ging echter niet van de poes. Stel je het volgende voor. De balk was van lengte gezaagd. De gaten waarin de balk moet rusten waren uitgekapt. De volgende stap lijkt simpel, laat deze balk in deze 2 gaten vallen van bovenuit. Maar... we moesten rekening houden met een beperking aan manouvreerruimte doordat de ene kant van de balk in een hoek moest komen waar het zadeldak op rust. In diezelfde hoek waren ook verschillende buizen (afvoer, gas, water) aangebracht, dus daar konden we ook al niet horizontaal door wrikken. En daarbovenop zit er in het midden een bouwanker zodat we ook daar geen ruimte hadden om het van bovenuit erin te laten zakken. Damn, we hebben er gisteren met ons 2 onze kop op gebroken (figuurlijk dan). Het leek wel een of andere Japanse puzzel.

Maar het is gelukt. Ik kwam erop om de balk van beneden uit erin te steken en Dirk kwam op het illumineus idee om een stukje van de kalk van de muur te halen zodat we die centimeter extra ruimte hadden. Na wat lichtjes forceren viel de balk op zijn plaats. Yeehaa, dat doet deugd na een dik uur proberen en uitdokteren.

Nog een dilemma overwonnen. Volgende stap is een niche in de muur toemetsen met Ytong cellenbetonblokken. Dit gaat snel en lijkt stevig. Zo geraakt muur stilaan klaar zodat de verwarmingsketel eraan vastgemaakt kan worden.

gepost door Ilse Jansoone op

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

← Homepage