Isolatie en condensatie

zaterdag, mei 13, 2006

Probleempje met ons dak, of zeg ik liever met de isolatie van ons dak, of is er een probleem met het dampscherm, of met de buitenste dakbedekking? Ik weet het niet. 't Is een ingewikkelde materie...

Feit is dat er uit een aantal openingen in de plafondbedekking (houten latjes) condens druppelt. Heel vreemd. We zijn er vrijwel zeker van dat er geen lek in het dak is (dat hadden we wel al eerder gezien).

Ook in het laatst geïsoleerde stuk (de zolder achteraan) zien we op bepaalde plaatsen achter de dampscherm ook condens. We tasten hier volledig in het duister... We waren er van overtuigd dat we alles volgens de regels van de kunst hadden uitgevoerd. En toch...

Dan maar even de kennis over isoleren aanscherpen: via Livios vond ik een zeer interessant artikel over de grootste fouten in dakisolatie. En meteen ook een aantal mogelijke probleempjes:
  • Luchtspouw tussen isolatie en onderdak
  • Onderbreking van het isolatiemateriaal en het dampscherm
Bovendien lees ik in dit artikel over isolatie van een hellend dak volgend interessant zinnetje:
Dampdoorlatend - dampopen: Onderdak moet dampdoorlatend zijn, dampscherm moet dampdicht zijn. Hoe kan dat? Er dringen altijd minimale hoeveelheden waterdamp door het dampscherm; die moeten opgevangen worden door het onderdak.
Het onderdak moet dampdoorlatend zijn? Hmmmm...

Even de samenstelling van ons dak schetsen (van buiten naar binnen):
Onderdak? Welk onderdak? Ik denk dat we geen onderdak hebben... Of zie ik dat verkeerd?

Een ander probleem zijn koudebruggen. Daar hebben we ook wel voldoende van. Kijk, in 1827 hadden ze nog nooit van koudebruggen gehoord. En heel het dak afbreken om dit probleem op te lossen is geen optie.

Heeft er iemand een vergelijkbaar probleem met isolatie en/of condensatie? Hoe hebben jullie het opgelost?

gepost door Dirk Sabbe op

1 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

dirk,
het bewuste artikel dat je gelezen hebt gaat over isolatie bij hellende daken, terwijl ik de indruk heb dat jij het over een plat dak hebt, nee? het is namelijk zo dat bij een hellend dak de dakbedekking meestal niet volledig waterdicht is (wel regendicht, maar als het waait kan er vlot water onder de pannen waaien). vandaar heb je bij een hellend dak nog een onderdak nodig dat dit vocht afvoert naar je goot, dit onderdak moet inderdaad kunnen 'ademen'. bij een plat dak is dit niet nodig, want hier is de waterdichte folie volledig waterdicht.
de functie van een dampscherm is anders: hier is het de bedoeling om de damp die zich in je woning ontwikkelt binnen te houden en niet in je isolatie te laten trekken. enerzijds zou dit de isolatiewaarde verminderen, maar erger nog, het vocht zou niet meer wegkunnen aangezien je dakfolie geen vocht meer doorlaat. vooral bij een dampdichte waterdichting is dit dus echt noodzakelijk.

verder nog even over die koude bruggen. het klopt dat alle oude huizen barsten van de koude bruggen, maar vroeger was dit ook geen probleem aangezien er amper isolatie aanwezig was. wanneer geven koude bruggen problemen: als er een groot verschil is in de temperaturen van de buitenoppervlaktes. en da's nu juist het probleem van tegenwoordig: de oppervlaktes die makkelijk te isoleren zijn worden volop geïsoleerd (wat uiteraard toe te juichen is!) maar daar waar dat niet mogelijk is ontstaan er koude bruggen. en daar mag je je dus gerust verwachten aan weelderige schimmels!
ben ook met een verbouwing bezig, zit zelf wel in 'het vak', maar toch leuk om de renovatiebeslommeringen van anderen te lezen!
groeten en veel succes!!!

woensdag, 31 mei, 2006 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

← Homepage