Energie besparen: zonnepanelen

vrijdag, september 30, 2005

We zijn volop de mogelijkheden van fotovoltaische zonnepanelen aan't onderzoeken, en, het mag gezegd worden, dat lijkt op het eerste zicht een vrij dure grap. De berekening is wel nog niet helemaal rond, maar het ziet er niet zo goed uit...

Voor een installatie die ongeveer 800Wp produceert (800 kWh/jaar - 10 vierkante meter zonnepanelen) moet je dus al snel 6500 euro ophoesten. Zelfs als ik rekening hou met de premies (vanaf 2006) en de Groene Stroom Certificaten is dat een behoorlijk dure investering.

Volgende week maken we de berekening in detail.

Spijtig, vind ik dat. Het geld dat nu voor het stookoliefonds gebruikt wordt had beter kunnen besteed worden...

gepost door Dirk Sabbe op   0 reacties  

Belasting vermindering & energie besparing

donderdag, september 29, 2005

We gaan verder met deeltje twee in de subsidie doolhof rond energiebesparende maatregelen.

Laten we even een concreet voorbeeld uitwerken (dat zal een aantal zaken duidelijker maken) : zonnepanelen om electriciteit op te wekken, fotovoltaische panelen dus (een investering die we daadwerkelijk zullen doen). We baseren ons op de maatregelen die zullen gelden vanaf 1 januari 2006

Op Federaal niveau kun je dus belasting vermindering krijgen voor elke energiesparende ingreep die je laat uitvoeren. Hier vind je nog eens de overzichtspagina.

Ook op Vlaams niveau kun je een compensatie voor je investering vangen. Er wordt echter geen "echte" subsidie of premie gegeven, je krijgt per 1000 geleverde kWh een bonus:
Voor elke 1000 kWh elektriciteit opgewekt met deze zonnepanelen ontvangt de eigenaar een groenestroomcertificaat. Elk certificaat kan vervolgens bij de netbeheerder ingeruild worden tegen een gegarandeerde waarde van 450 euro gedurende 20 jaar vanaf de inwerkingstelling van de installatie. Groenestroomcertificaten worden aangevraagd bij de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt.
Geen slecht systeem, vind ik. Het is ook een aansporing om je systeem zo rendabel mogelijk te op te stellen. Om echter te voorspellen wat je "inkomsten" zullen zijn wordt de berekening eigenlijk "natte vinger werk".

Bijkomend is er ook nog een kleine subsidie voorzien voor de periode 2006 - 2007:
Voor particulieren, onderwijsinstellingen, lokale besturen, vzw's en verenigingen geeft de Vlaamse overheid bijkomend 10% investeringssteun. Deze steun is voorzien voor investeringen in 2006 en 2007.
Wat er echter na 2007 zal gebeuren heb ik het raden naar...

Helaas is er in Gent geen premie voorzien op Gemeentelijk niveau. Spijtig.

Nu nog te weten komen wat een Fotovoltaische zonnepaneel installatie kost & wat ie zou kunnen opbrengen qua kWh & we kunnen de rekening maken.

Later meer...

gepost door Dirk Sabbe op   0 reacties  

Update: energie besparen

Een paar updates aan het artikel over energie besparen & het subsidie doolhof daaraan verbonden.

gepost door Dirk Sabbe op   0 reacties  

Energie besparen

woensdag, september 28, 2005

Naar aanleiding van laatste post hebben we wat speurwerk gedaan naar "belastingvermindering voor energiebesparende investeringen in woningen". Zo wordt het toch omschreven op de "Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie".

Je hebt dus - op Federaal niveau - recht op belastingsvermidndering als je als huiseigenaar (vanaf 2006 komen ook huurders in aanmerking) een van volgende investeringen doet:
 1. De vervanging van een oude stookketel;
 2. De installatie van een systeem voor het verwarmen van water met zonne-energie;
 3. De installatie van zonnecelpanelen;
 4. Installatie van een geothermische warmtepomp;
 5. Installatie van dubbele beglazing;
 6. Dakisolatie;
 7. Het plaatsen van thermostatische kranen of van een thermostaat met tijdschakelaar;
 8. Een energieaudit.
Een voorwaarde is wel:
De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een bij de Federale Overheidsdienst Financien geregistreerde aannemer (art. 401 WIB)
Bovendien moet je bij je belastingsaangifte de volgende documenten bijvoegen/zaken in acht nemen:
 • Code 363 en 383 invullen;
 • De facturen betreffende deze werken en het betalingsbewijs bijvoegen;
 • Het attest bijvoegen van de geregistreerde aannemer, dat de technische gelijkvormigheid waarborgt van de werken (Koninklijk besluit van 20 december 2002 en Koninklijk besluit van 23 juni 2004).
De geregistreerde aannemer die de werken uitvoert moet ook een attest voorzien om bij je belastingsbrief te voegen. Hier vind je het model van dit attest (PDF).

De domper op het feest is echter:
Vanaf inkomstenjaar 2005 (aanslagjaar 2006) komt 40% van de investering in aanmerking voor belastingvermindering met een maximum van 620 euro per jaar bij nieuwbouw en 750 euro bij renovatie
Een maximum van 750 euro bij een renovatie? Is dat om te lachen of zo? Nog maar eens een bewijs van het complete gebrek aan ernst van de Federale overheid als het over alternatieve energiebronnen of energie besparende maatregelen gaat.

Nee, dan zullen we moeten zien of er verschillende premies cumuleerbaar zijn...
Morgen meer.

gepost door Dirk Sabbe op   0 reacties  

Energie & besparingen

dinsdag, september 27, 2005

Wat ik niet echt logisch vind bij alle heisa die rond de energiecrisis (en de stookoliecheque - of hoe heet dat ding alweer) is het volgende: iedereen die energie blijft halen uit fossiele brandstoffen wordt dus beloond... Da's ongeveer de enige logische manier van interpreteren volgens mij.

Als je wilt investeren in bv. fotovoltaische zonnepanelen of een zonneboiler krijg je dus niets extra's. Hmmm, vreemd vind ik dat. Men zou toch denken dat wie net afstapt van die oude fossiele brandstoffen meer beloond woet worden. Of niet?

Natuurlijk is de nieuwswaarde & zichtbaarheid voor Jan-met-de-pet van zo'n cheque natuurlijk veel groter dan dan zo'n droge mededeling als: "De Belgische regering verhoogt de subsidies voor fotovoltaische zonnepanelen."

Bah.

Tijd om die subsidies eens wat grondiger uit te pluizen...

gepost door Dirk Sabbe op   1 reacties  

Interieur (en decoratie): gordijn

maandag, september 26, 2005

Nu we bijna rond zijn met de laatste muur in de mezzanine, hebben we even zitten nadenken over de inrichting van de kamer in het algemeen en over de gordijnen in het bijzonder. Enfin, de kleuren die we gaan gebruiken liggen eigenlijk al vast: wit, rood & zwart. Nu nog de rest van inrichting vastleggen.

Een gordijn dus. Of beter: gordijnen. Een effen stof, of een stof met een motief? Fluweel, katoen, of nog iets anders?Een goeie plaats om te starten is deze ONGELOFELIJKE site (helaas is de uitvalsbasis Amerika) waar je wel een paar uur kunt kwijtspelen met het zoeken naar stofjes, behangpapier etc...

Uit hun aanbod hebben we een aantal gordijn stoffen gekozen (hier kun je meer zien).

Nu nog leren hoe je gordijnen moet maken...

gepost door Dirk Sabbe op   1 reacties  

De juiste stoel kiezen

vrijdag, september 23, 2005

Kijk, dit vind ik nu eens een mooie stoel zie: de Nr. 7 van Arne Jacobsen. Eenvoudig & tijdloos, zo heb ik mijn meubels graag.

Origineel vormgegeven in 1955 staat deze stoel heel erg bovenaan mijn verlanglijstje. Het idee dat ik rond deze stoel wil uitwerken is vrij eenvoudig: een grote ei-vormige tafel (wit tafelblad, verchroomde tafelpoten), gecombineerd met 8 of 10 van deze stoelen, maar elke stoel in een ander kleur.

De prijzen zijn natuurlijk wat minder mals... 170 euro voor een stoel vind ik behoorlijk duur. Maar ja...

gepost door Dirk Sabbe op   1 reacties  

Badkamer: wastafel 2

woensdag, september 21, 2005

Vandaag bij het rondsurfen nog over deze wastafel gestruikeld. Meer moet dat niet zijn, vind ik. De combinatie met hout op de foto & witte vloer & muren is mij een beetje te koel. Op den duur ziet het eruit als de operatiezaal van een ziekenhuis.

De combinatie wit porcelein en hout vind ik beter te pruimen als je de zaak omdraait: i.p.v. accenten in hout in een witte ruimte, witte accenten in een houten ruimte.

In eerste instantie moet een badkamer geborgenheid bieden vind ik. 't is een plaats waar je je moet kunnen in terugtrekken en even tot rust komen. Gedempt geluid is dus niet onbelangrijk. In een volledig betegelde ruimte wordt dat moeilijk dus.

gepost door Dirk Sabbe op   1 reacties  

De Boekentoren renoveren

dinsdag, september 20, 2005

Omdat het niet altijd over ons eigen huis moet gaan: vandaag in De Morgen een artikeltje over de renovatie van de Gentse Boekentoren: het is eindelijk beslist. De Boekentoren wordt gerenoveerd. Het budget is goedgekeurd.

Goed nieuws vind ik dat. En dat meen ik. Mijn dag begon goed.

Applaus voor de huidige rector Andreas De Leenheer die de goedkeuring voor elkaar gekregen heeft. De tot nu toe mismeesterde 4de Gentse toren (ontworpen door Henry Van de Velde) heeft weer een beetje meer toekomst.

Weet je wat ook mooi zou zijn? Een café bij de bibliotheek, net zoals bij de Permeke Bibliotheek in Antwerpen. Op de bovenste verdieping. In dat ongelofelijke interieur, ook al ontworpen door Van de Velde. Open van 8u des morgens zodat ik m'n dag kan starten met een overzicht. Fantastisch zou dat zijn.

Zo gaat het eigenlijk ook toch over renoveren. Hmmm, moet ik meer doen...

gepost door Dirk Sabbe op   1 reacties  

De Muur: stap 3

maandag, september 19, 2005

We zijn een flink eind gevorderd met de renovatie van de laatste muur in de mezzanine. Vorig weekend hebben we alle gipskartonplaten op hun plaats kunnen monteren. Dat ziet er al een stuk beter uit, eerlijk gezegd.

Volgende stap is de hoekverstevigingsprofielen plaatsen, daarna de boel opsmeren en gladschuren.

Een niet onbelangrijk stukje advies als je zelf dit soort werk zou doen: werk niet te exact: neem de afmetingen op van het stuk gipskarton dat je wil op maat snijden en trek er dan minstens een centimeter van af. Dat voorkomt dat je de platen op hun plaats moet duwen...

Een tweede tip (als je de platen wil verkleven op de muur) is: maak voldoende kleefgips, niet te zuinig zijn dus. Beter wat kleefpleister overhebben dan er terkort komen.

Later meer.

gepost door Dirk Sabbe op   0 reacties  

Badkamer: vloer

donderdag, september 15, 2005

De vloer in de toekomstige badkamer zal moeten geegaliseerd & waterdicht gemaakt worden. In ieder geval willen we een vloer die aangenaam is om op te lopen met blote voeten & uiteraard genoeg grip heeft als ie nat is.

Hoe we dat egaliseren zullen aanpakken is nog niet helemaal duidelijk. Een eerste zoektocht leverde volgende info op:
Hmmm, even laten bezinken en vooral: meten wat het maximale hoogteverschil is op die vloer.

gepost door Dirk Sabbe op   0 reacties  

Badkamer ontwerp: concept?

woensdag, september 14, 2005

Een van mijn oorspronkelijke ideetjes over het "concept" van de badkamer was het volgende:
 • muren in betonplex (met Inox vijzen voor bevestiging)
 • zwarte vloer (oneffen beton? - zwart geschilderd?)
 • Inox gebruiksvoorwerpen (of aluminium - geborsteld staal...)
De muren zijn geen probleem, dat zal wel lukken binnen ons budget, idem voor de vloer. Het knelpunt zijn echter de gebruiksvoorwerpen. Ten eerste: zoek maar eens een metalen douchebak (in Inox of geborsteld staal). Ten tweede: betaal het maar. Budgetkwestie dus...

Trouwens de metaal - hout combinatie vind ik eigenlijk oervervelend... We hadden in ons vorig huis op een aantal plaatsen van die truuk gebruik gemaakt en eigenlijk kijk je er vrij snel op uit. Daarom denk ik over te stappen op doodgewone witte "gebruiksvoorwerpen": een witte douchebak, een wit toilet, etc... Het probleem zit 'm dan weer in bv. de douchebediening: witte doucheknop: vergeet het maar.

Een combinatie van de drie dan maar: hout, wit porselijn & metaal.

gepost door Dirk Sabbe op   2 reacties  

Badkamer ontwerp: vervolg

dinsdag, september 13, 2005

Vandaag gevonden (na behoorlijk lang zoeken) voor het ontwerp van de badkamer: een close-up van de structuur van een betonplex plaat. Daar willen we dus de muren van de badkamer mee bekleden.

De kleur willen we eigenlijk nog ietsje meer naar de rode kant en het geheel ook iets donkerder. In combinatie met de Inox vijzen waarmee we de platen gaan bevestigen zal het er wel behoorlijk uitzien.

We zijn ook van plan om in die kleine badkamer een soort "deur" te voorzien waarmee je de badkamer in 2 delen kunt opsplitsen: daarmee hopen we meer flexibiliteit te creeren en ook meer mogelijkheden om privacy te verzekeren. Het staat echter allemaal nog in z'n kinderschoenen... De eerste stap zal een goeie plattegrond moeten zijn.

Later meer.

gepost door Dirk Sabbe op   0 reacties  

Badkamer ontwerp

maandag, september 12, 2005

Een van de volgende stappen in de renovatie van ons huis is de kleine badkamer op de bovenste verdieping. We hebben er in het verleden al wat over verteld maar nu worden de plannen concreter...

Deze badkamer willen we volledig afwerken met houten muren. Niet evident dus voor een badkamer: vocht & hout gaan niet echt samen. Daarom dachten we te werken met betontriplex (ook wel betonplex genoemd): als het gebruikt wordt om beton te storten, dan zal het waarschijnlijk ook wel het vocht in een badkamer kunnen weerstaan...

Dit soort panelen is afgewerkt met een beschermende kunstharslaag en is verkrijgbaar in afmetingen van bv. 125 x 250 x 18 mm.

Hoe het er ongeveer uitziet kun je hier zien. Deze jongens hebben een terrarium in dit materiaal gebouwd.

gepost door Dirk Sabbe op   2 reacties  

De Muur: stap 2

zondag, september 11, 2005

We hebben dit weekend de muur niet kunnen afwerken... spijtig maar helaas. De onderkant van de muur & de "vensterbanken" zijn wel al voorzien van een gipsplaat, maar dat is het dan ook.

We zijn echter wel tevreden over het werk: 't staat allemaal haaks & parallel zoals we voorzien hadden, dus.

De ramen zullen rondom rond worden afgewerkt met gipskarton, ook onderaan. Er komt dus geen "vensterbank" aan de ramen, d.w.z. geen blad dat uit het vlak van de muur steekt... dat vinden we nogal storend en bovendien komt daar toch alleen maar allerlei afleidend gezeik (zoals bloempjes, asbakken, beeldjes, lampjes...) op terecht.

Niet hier dus. Later meer.

gepost door Dirk Sabbe op   1 reacties  

De muur: stap 1

zaterdag, september 10, 2005

Vandaag hebben we alle oude kalk van de muur gehakt, in zakken geschept & weggevoerd. De eerste stap dus om de gipskartonplaten te kunnen "installeren".

Uiteraard een vrij smerig werkje, maar ja een omelet kun je ook niet bakken zonder eerst een ei te breken. Waar je wel moet op letten bij dit werk is dat je ALLE kalk van de muur afhakt. Best de muur ook even opkuisen met een staalborstel, als je zoals wij doen, de platen op de muur kleeft.

Morgen de volgende stap: de boel opmeten, platen zagen & kleven. Daarna uiteraard ook alle naden afwerken.

gepost door Dirk Sabbe op   0 reacties  

Muurtje uitwerken met Knauf platen

vrijdag, september 09, 2005

De werken hebben enkele weken stil gelegen - inclusief deze blog - ten gevolge van een te "wild" werkregime... We moesten dus even recupereren.

Dit weekend vliegen we er echter weer in en gaan we de laatste muur in de mezzanine aanpakken. We hadden al een lijstje gemaakt met alle materiaal (daar was wel een klein erreurke ingeslopen: we werken met Knauf gipsplaten i.p.v. Gyproc).

We maken hier een soort voor & na artikeltje van. Hier zijn alvast de "voor" foto's.

gepost door Dirk Sabbe op   0 reacties  

LED verlichting - nog eens

donderdag, september 08, 2005

Vandaag een bedrijfje in Nevele gevonden LDI - Led Design Innovation (flash warning)- dat wel een paar mooie LED gebaseerde armaturen maakt.

Ik ben wel te vinden voor hun "Sequel" (zie foto)...

De zoektocht naar betaalbare RGB LED verlichting gaat echter gewoon verder.

gepost door Dirk Sabbe op   1 reacties  

LED verlichting - vervolg

dinsdag, september 06, 2005

In de vorige post kon je lezen dat ik zelf RGB LED verlichting (zo schijnt iedereen het te noemen) wil maken. Er bestaan uiteraard kant en klare systemen, maar daar ben je dus al gauw een arm en been aan kwijt. En aangezien ik mijn armen en benen nog heel goed kan gebruiken... zelf bouwen dus, die hap.

Een klaargemaakte strook RGB LEDs kun je zo kopen, blijkbaar. Je hebt er wel nog een RGB controler voor nodig om de strook LEDs van kleur te laten veranderen.

Deze site geeft een volledige handleiding, met alles erop en eraan om je eigen RGB LED verlichting te bouwen.

De LEDs zelf zijn eigenlijk niet zo duur, dat kun je hier zien. De kost zal dus in het leerproces zitten. Hmmmmm...

Later meer.

gepost door Dirk Sabbe op   1 reacties  

LED verlichting

maandag, september 05, 2005

Dat er mooie LED verlichting te koop is, daar is geen twijfelen aan. Vorig jaar zagen we op Interieur op de stand van Wever & Ducré (flash fullscreen waarschuwing) het Kinelight (flash fullscreen waarschuwing) gamma. Een volledig gamma van spots, sfeerverlichting etc. die je van kleur kan veranderen.

Ongelofelijk!

Tot we de prijs te horen kregen.

Die was ook ongelofelijk. Om niet te zeggen exorbitant.

Kijk, ik wil ook verlichting die je van kleur kunt laten veranderen, maar ik ben niet bereid daar een nier voor af te staan. Of een ander orgaan. Het wordt dus doe-het-zelf LED verlichting. Meer later.

gepost door Dirk Sabbe op   0 reacties