Verwarming: wijze woorden...

maandag, december 19, 2005

Vorige week dus bezoek gehad van de centrale-verwarmings-installateur en die had wel een paar interessante dingen te zeggen.

Bijvoorbeeld: waarom staan radiatoren altijd onder een raam? Wel heel eenvoudig eigenlijk: ramen en deuren zijn in een ruimte de vlakken waar de meeste warmte verloren gaat. Radiatoren brengen op twee manieren warmte in de ruimte. Naast stralingswarmte leveren ze ook convectiewarmte: opstijgende warme lucht. De koude lucht aan een raam zakt naar beneden, duwt de warme lucht de kamer in en zorgt zo dus eigenlijk voor een natuurlijke circulatie in de kamer.

Het is niet logisch om radiatoren voor de deuren te installeren. Qua gebruiksgemak laat dat wel iets te wensen over.

Wij waren dus van plan om een radiator aan het andere eind van de kamer te plaatsen, naast de deur... Ik denk dat we er nu wel gaan van afzien. Pas op, het kan wel hoor, maar dan moet je wel het verlies van die circulatie compenseren door een radiator te plaatsen met een hogere capaciteit.

Nog een interessant feitje: bij een hoge rendementsketel (een condensatieketel dus) plaats je best radiatoren (en dus geen convectoren).
Waarom? Wel, 't heeft te maken met de temperatuur van het water dat de verwarmingsketel verlaat: bij een HR-ketel moet die temperatuur een stuk lager liggen dan bij een normale ketel (anders is het geen HR ketel meer).

En laat die aanvoer van water met een hoge temperatuur nu net hetgene zijn waar een convector op rekent?

Waarom eigenlijk? Wel: een convector kan veel minder water bevatten dan een radiator, om dus een zelfde niveau van verwarming te bereiken moet dat water warmer zijn. Heel eenvoudig.

Later meer.

gepost door Dirk Sabbe op

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

← Homepage