Verwarmen met houtpellets

maandag, december 05, 2005

Ok, dit is eigenlijk oud nieuws heb ik de indruk. 't Zal me leren de documentatie van de bouwbeurzen waar we naar toegaan beter te lezen...

Verwarming op hout, kolen, gas of 'mazout' kennen we allemaal. Pellets zijn dus een 'nieuwe' en verbeterde vorm van houtverwarming. Eignelijk zijn het geperste houtkorrels van houtafval (zagemeel, spaanders en ander afval). Het lijkt een beetje op konijnenvoer:

Houtpellets zijn gestandaardiseerde cilindervormige brandstofdeeltjes, gemaakt uit samengeperst zaagsel, droog zaagsel, spaanders van schoon hout van houtzagerijen en de houtverwerkende industrie. In dit productieproces worden geen lijmstoffen of andere chemische componenten toegevoegd. De verbrandingswaarde van houtpellets bedraagt ongeveer 4.7KWh/kg hetgeen overeenkomst met ruim 0,5m3 aardgas.

Een overzichtje van de voordelen:

  • C02 Neutraal verwarmen, tot 25 % goedkoper dan aardgas
  • Hoge stookwaarde, weinig asvorming
  • Plaatsbesparend, schoon en eenvoudig in gebruik

Er zijn dus de laatste jaren een hele reeks (van verschillende merken trouwens ook) kachels & verwarmingsketels ontwikkeld gebaseerd op deze brandstof. Voorzien van een elektrische ontsteking, elektronisch geregeld (zelfs voorzien van een timer) en bovendien met een interne voorraadkamer voor de pellets.

Er bestaan zelfs kachels die de warmte kunnen leveren voor je centrale verwarming. De kachel in de woonruimte zou dus blijkbaar ook de warmte kunnen leveren voor je hele huis. Behoorlijk interessant vind ik dit.

Wat ik echter niet snap is het volgende: als de kachel in je woonkamer de warmte gaat leveren voor de rest van het huis, wordt die kamer dan ook continu verwarmd? Of zie ik dat verkeerd.

Later meer.

gepost door Dirk Sabbe op

3 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Houtpellets leveranciers kun je trouwens vinden op http://www.open-haard-hout.be

dinsdag, 10 april, 2007 
Anonymous Anoniem zei...

dat klopt, denk ik. Aangesloten radiatoren werken alleen als de kachel brandt. Dit soort verwarming is dus eerder een bijverwarming.
wil je uitsluitend op pellets stoken, dan moet je een cv op pellets nemen.

Ingrid

vrijdag, 23 november, 2007 
Anonymous Anoniem zei...

Op http://www.pelletinfo.net vind je informatie over houtpellets, adressen van leveranciers en producenten, merken vna ketels en kachels, een forum...

Best handige site!

maandag, 05 januari, 2009 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

← Homepage