Radiatoren: deel drie

maandag, december 12, 2005

Dit weekend was't een beetje te koud om te werken in het huis... bovendien hadden we er niet echt veel zin in. Dus, even uitgeblazen, dat moet ook af en toe gebeuren.

Dit weekend heb ik dus proberen uit te vogelen hoe je de verwarmings capaciteit van een radiator, afhankelijk van het volume van de ruimte en het aantal graden dat je dat volume wilt warmer maken, moet berekenen.

Op doehetzelven.nl vond ik een interessant artikeltje over deze berekening. Helaas was dat de enige berekening die ik op korte termijn kon vinden, ik zoek nog naar een andere...

Als ik het rekensommetje voor onze mezzanine maak (grofweg 70 m3 naar een temperatuur van 20 graden celcius brengen), kom ik op ong. 5390 watt. Als de ruimte dus door een enkele radiator moet verwarmd worden, wordt dat wel een flink uit de kluiten gewassen ding... Ik vraag me ook af welke invloed een ventilator (die de warmte wat beter kan verdelen) heeft op dat getal...

Morgen komt een installateur kijken om een offerte te maken. Ik ben benieuwd.

Later meer.

gepost door Dirk Sabbe op

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

← Homepage