Geluidsisolatie

woensdag, november 23, 2005

Blijkbaar valt er heel wat te zeggen over geluidsisolatie. Googelen naar "geluidsisolatie" geeft veel te veel resultaten om goed te zijn.

Ecologischbouwen.be geeft echter een mooi overzichtje om geluidsisolatie te realiseren met ecologish materiaal.

Volgens een paar bronnen zou de scheidingswand de we nu bouwen ong. 27-32dB tegenhouden. Op zich zegt dat niet veel, maar ter vergelijking:een stenen muur van ong. 100 mm dik met een laag plaaster aan beide kanten houd ongeveer 40-42dB tegen. Blijkbaar is massa de bepalende factor hier. Gewoon dubbel glas houd ong. 23-34dB tegen.

De badkamer ligt echter midden op zolder (de mezzanine & een stukje gang zit nog tussen de badkamer en de straat). Dus 2 bakstenen muren & een "valse muur": dat komt wel goed denk ik, als je bedenkt dat een kettingzaag vanaf drie meter afstand gemeten ong. 115 dB produceert.

Ja maar, dat is een logaritmische schaal hoor ik je al zeggen. Well, duh... Stel dat er iemand op straat met een kettingzaag staat rond te zwaaien, dan is het rekensommetje: 115 - 23 - 40 - 27 = 25 (minimaal) en 115 - 34 - 42 - 32 = 7 (maximaal), dus 7-25dB die er nog doorkomt.

Gelukkig is de kans dat de Texas Chainsaw Massacre zich afspeelt op straat, net voor m'n deur, terwijl ik in bad zit vrij klein. Hoop ik.

gepost door Dirk Sabbe op

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

← Homepage