Buitenmuren kaleien

dinsdag, november 29, 2005

Wat we uiteraard ook nog moeten renoveren zijn de buitenmuren (eigenlijk de achtergevels). Die zouden we graag kaleien: een dikke 'verflaag' laag op aanbrengen waar de structuur van de bakstenen nog half door zichtbaar is.

Kalei zou een mengsel zijn van volgende ingredienten:
  • kalk
  • marmerpoeder
  • witte cement
Muren moeten eerst gereinigd & gerepareerd (loszittende delen verwijderen, voegen herstellen, ...) worden waarna het mengsel met een borstel wordt aangebracht.

Het voordeel van kalei is dat de muur verder kan 'ademen' (niet onbelangrijk heb ik zo een vermoeden), het is weersbestendig, en schijnt ook waterdicht te zijn.

Ik denk dat we volgende zomer de achtergevel zullen renoveren.

gepost door Dirk Sabbe op

9 reacties:

Blogger Antoon Jaminé zei...

Ik denk dat er verven zijn, die minder afbladeren of afbrokkelen entoch even ademend zijn als kalei.

Daar kalei een dikkere, meer viscose (om een anglicisme te gebruiken) structuur heeft dan verf zal die de onvolkomenheden van een muur, uitgesleten voegen en verbrokkelde bakstenen, beter verbergen.

Ik heb vroeger nog veel stalmuren op een boerderij gekaleid.

dinsdag, 06 december, 2005 
Anonymous Anoniem zei...

Wat is de levensduur van kalei? Ik vind het resultaat van de behandeling heel mooi, maar als het gaat afbladeren of gaat afbrokkelen lijkt me dat minder fraai

vrijdag, 30 december, 2005 
Anonymous Anoniem zei...

Als een kalei gemaakt is met cement (wat hierboven wordt gesuggereerd) dan kan je het ademend vermogen wel vergeten. Een cementpleister ademt zo slecht, dat de ondergrond (uw muur dus) onherroepelijk kapot vriest.
De oorspronkelijke bedoeling, vroeger, van een "kalei" was (volgens ons... maar wie zijn wij...) om een dunne slagregendichte laag te zetten, elastisch genoeg om over zachte baksteen, kalksteen, leem enz. te kunnen zetten, en voldoende ademend om niet alleen waterdamp door te laten, maar zelfs om in combinatie met een (echte, pure) kalkverf de ondergrond actief droog te maken. Een droge muur vriest niet kapot, isoleert beter, blijft langer goed.
Om aan deze voorwaarden te voldoen, moet een kalei zijn samengesteld uit luchtkalk ofte calciumhydroxide (gebluste kalk dus), met fijne toeslagstoffen (anders wordt deze te poreus en niet meer slagregendicht....) en best met een wat men noemt hydraulisch element zoals puzzolaan-aarde (vind je in Italia) of tras (dit is historisch van bij ons).
Wat is de levensduur? Moeilijk te zeggen: hangt van vele faktoren af, voornamelijk van het vakmanschap van samenstellen en vooral van aanbrengen... In Trier vind je nog gelijkaardige pleister die nog door de (oude) romeinen zijn gezet: als ge het goed doet moet het dus wel effe meekunnen.
Als die afbladdert, is hij dus ofwel niet goed van samenstelling en/of niet goed aangebracht. Belangrijk voor het aanbrengen is o.m. het voldoende nat (dus echt nat) maken van de ondergrond. De kalei wordt als een visceuse (viscose is een kunstvezel die voor kleding wordt gebruikt) pasta opgezet en dan met een kwast verder uitgestreken. Is de ondergrond te droog, dan zuigt de pasta zich vast en kan niet verwerkt worden. Achteraf, en dit is mijn gouden raad, onmiddelijk dus affresco afwerken met een echte kalkverf: dit geeft het mooiste, het sterkste, het snelste en het makkelijkste resultaat.
Ik vertel dit allemaal voor wie het mocht aanbelangen, want er wordt over kalei veel verteld maar weinigen die het klokske hebben gehoord weten de klepel hangen.....
Kijk gerust op www.wolfjordan.be en als ge nog vragen hebt, vraag naar Wolf...
mvg

maandag, 13 februari, 2006 
Anonymous Anoniem zei...

Beste, ik ben laatste jaarsstudent Ind. Ing. Bouwkunde! Mijn eindwerk gaat over de kaleiproducten (cementbasis <-> zonder cement).

Mijn vraag was dus, hebt u uiteindelijk uw buitenmuren gekaleid en bent u tevreden van het resultaat? Welke producten hebt u gebruikt? Hoe lang is het geleden dat u dit gedaan hebt?

mijn mailadres is stijn.dhoore@telenet.be
dus laat gerust iets weten over uw ervaringen! Dit zou mij een stap vooruit helpen in mijn eindwerk (die nu nog in beginfase is).
Alvast bedankt voor de moeite,

mvg,

Stijn

zaterdag, 14 oktober, 2006 
Anonymous Anoniem zei...

Vanaf nu komt alle info rond Kaleien van gevels op de website: http//www.kalei.be!
Hier zal u in de toekomst ook alle producten en aannemers vinden die u verder kunnen helpen! Zeker de moeite waard dus om een kijkje te nemen!

groeten,

Stijn D'hoore

stijn@kalei.be
www.kalei.be

dinsdag, 12 december, 2006 
Anonymous Anoniem zei...

Zijn er ergens workshops te volgen van "kaleien" ?

lut.surmont@telenet.be

zondag, 04 maart, 2007 
Blogger Stijn & Stefanie en kleine Sem zei...

Op de site Kalei.be is vanaf nu een samenvatting te vinden van mijn thesis! Daarnaast zijn er nu ook heel wat foto's van kaleilagen te bezichtigen. Heel wat van jullie vragen zullen hierbij al opgelost zijn! Je mag mij via de site ook altijd mailen met uw vragen!

Met vriendelijke groeten,

Stijn

dinsdag, 29 mei, 2007 
Blogger Fillemans zei...

En waar zou ik marmerpoeder kunnen vinden?

vrijdag, 01 juni, 2007 
Anonymous Anoniem zei...

Ik heb een wandelpad langs mijn boerderij in beton. Die ligt er al vele jaren en is tamelijk verweerd. Ik zie er tegenop om het op te breken. Nu is mijn vraag op er ook een techniek bestaat in de vorm van kaleien voor wandelpaden.

maandag, 23 juni, 2008 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

← Homepage