Designklassieker: Hill House Chair

woensdag, oktober 26, 2005

Ook wel de "Black Ladderback Chair" genoemd. Ontworpen door Charles Rennie Mackintosh in 1903 (of was het 1902). Mackintosh was een van de belangrijkste exponenten in de Arts & Crafts Movement & een van de belangrijkste vertegenwoordigers van Art Nouveau in Schotland.

De stoel zelf werd als "onderdeel" van een huis ontworpen - het Hill House (zie foto) - en was eigenlijk niet bedoeld om op te zitten. Een ornament dus... geheel en al kenmerkend voor de stroming, die bekend staat voor de aandacht aan details en het ambachtelijk produceren van meubels.

Zitten op deze stoel staat gelijk aan "presenteren", er zijn zeker stoelen die comfortabeler zijn (al valt dat nogal mee). De stoel "eist" een aantal zaken van diegene die erop plaats neemt: voorkomen, stijl, uitstraling & een zekere vormelijkheid. Ik vind dat deze stoel eigenlijk een "troon" is.

Persoonlijk raakt de strakke stijl van het ontwerp mij het meest. Het feit dat de rug van de stoel een flink eind boven je hoofd uitsteekt vind ik ronduit schitterend - wat wel voor een hilarisch effect zorgt als je je jas daaraan ophangt. Alles "klopt" ook aan deze stoel: verhoudingen, materialen & stijl.

gepost door Dirk Sabbe op

2 reacties:

Blogger Antoon Jaminé zei...

Charles R.M. was ook gefacineerd door Japanse design, vandaar ook zijn 'strakke' stijl met bamboe-effecten.

In Wenen was Josef Hoffmann, al net zo bezeten door een rechte belijning, zowel in zijn gebouwen als in zijn designontwerpen, tijdsgenoten noemden hem dan ook spottend 'vierkante' Hoffmann.

donderdag, 27 oktober, 2005 
Blogger Antoon Jaminé zei...

Een voorbeeld van 'vierkante' Hoffmann:

http://www.eurofurniture.com/components/images/productimages/item/8564.jpg

donderdag, 27 oktober, 2005 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

← Homepage