Verf strippen

dinsdag, juli 26, 2005

Gisteren hadden we het over het strippen van verf bij het renoveren van de houten deur. Vandaag ga ik er nog even op door met een aantal tips om vlotter de verf af te strippen. Om te starten gebruik je een schildersmes met houten handvat van 10 cm breed, een afkrabber voor de hoeken en een elektrische verfafbrander. Draag best ook handschoenen.
Don't:
  • Breng je verfafbrander niet te dicht bij het houtoppervlak. Dit zorgt ervoor dat het plaatselijk zeer warm wordt en blazen begint te vertonen. Bij het afkrabben krijg je dan enkele kleine schilfers los en moet je nog wat kracht gebruiken om toch een stukje af te krabben.
  • Werk niet haaks op de richting van het hout. Dat creëert lelijke diepe krassen.
  • Werk niet te lang aan 1 stuk vooral om gezondheidsredenen.
Do's:

  • Hou je verfafbrander ongeveer een 7 à 10 cm van het houtoppervlak en beweeg het over een breedte van 15 cm. Op die manier verwarm je heel dit vlak evenveel en kan je je plamuurmes over die 15 cm duwe. Dit maakt een oppervlakte van ongeveer 10 op 10 cm verf vrij in 1 keer.
  • Werk voor de grote vlakken steeds in de richting van de nerven van het hout.
  • Doe eerst de grote stukken met een schildersmes. Daarna strip je de fijne lijstjes met de hoekige afkrabber.
  • Voor de lijstjes werk je best met de verfkrabber haaks op de richting van de lijst zonder veel kracht te gebruiken om de grove laag te verwijderen. Als die er af is kan je met de hoeken van de afkrabber in de lengte van de lijst zelf werken.

Voor het strippen van de verf op de sloten, scharnieren en andere ijzeren delen zoeken we nog de makkelijkste oplossing.

gepost door Ilse Jansoone op

2 reacties:

Blogger Gudrun zei...

Uit ervaring weet ik dat er daarvoor goed chemisch spul bestaat. Uiteraard gezichtsmasker en goeie verluchting vereist.
Het werkt een beetje als nagellakverwijderaar: je wrijft het op de verf, laat even inwerken, en wrijft dan met een doek de verf eraf. Je kan het herhalen tot alle restjes verdwenen zijn. Ik veronderstel dat het op aceton basis is. Werkt zeer goed, maar je wordt er ijl van in het hoofd.

dinsdag, 26 juli, 2005 
Anonymous Anoniem zei...

wij hebben hier enkele deuren afgebeitst met wc ontstopper. Heel goed oppassen, want het brandt door alles heen ! Deur afpakken, insmeren met WC ontstopper en met de hogedrukreiniger, of met de waterslang afspuiten en laten drogen. Werkt snel. Er bestaat ook een goedkoper produkt, maar ik ben de naam vergeten. sylvie

maandag, 01 augustus, 2005 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

← Homepage