Afwerking: cementverf

zaterdag, mei 07, 2005

Een paar mensen vroegen wat meer uitleg over de afwerking met cementverf van de ruwe muren. Eerst en vooral: wij zijn geen professionele stukadoors. We beschouwen onzelf echter wel als professionele doe-het-zelvers ;-)
De samenstelling van de cementverf hebben we proefondervindelijk vastgesteld (steeds kleine stukjes geverft met steeds een andere samenstelling), tot we uiteindelijk hier zijn op gekomen:

  • 2 maten rijnzand
  • 2 maten wit zand
  • 1 maat cement
  • 1 fikse geut Compactuna
Deze samenstelling gaf, voor ons, het beste resultaat.
Meng ongeveer 3 kwart emmer per keer. De dikte is ok als je een troffel cementverf opschept & terug laat lopen in de emmer, er een laagje van ong. 1mm achterblijft. Nog een tip: niet te veel Compactuna toevoegen aan het mengsel, anders wordt de verf te snel te dik.
Breng de cementverf aan met een zeer grote borstel (neem geen nieuwe want na een paar vierkante meter is je borstel al goed versleten) en schilder steeds in dezelfde richting: verfstreken die de ene keer vertikaal gaan & de andere keer horizontaal zien er niet uit.

Ziezo, hopelijk hebben jullie er wat aan ...

gepost door Dirk Sabbe op

5 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Goeiedag,
Bedankt voor het recept.
Ik heb hier wel nog twee vraagjes over : gebruik je witte cement, of gewone grijze, en kan je de verf in de massa verven door er pigment (van die kleine plastietubekes) in te mengen ?

maandag, 12 juni, 2006 
Anonymous Anoniem zei...

Wij willen hetzelfde resultaat verkrijgen maar zitten met het volgende probleem: Alle (oud) plakwerk (type 'met haar in') zoveel mogelijk afgekapt, maar er blijven nog altijd resten op de muur zitten (blijft stoffig). Hoe hebben jullie die muur volledig opgekuist of was deze al ruw???

woensdag, 06 december, 2006 
Blogger Dirk Sabbe zei...

Nee, die hebben we ook eerst moeten afkappen (dezelfde soort plaaster hier: die met "haar" in).

Na een eerste keer afkappen hebben we met een hele grote staalborstel op een boormachine nog eens over de muur gegaan. Dat was voldoende voor ons.

Vrienden van ons hebben eerst alles zelf afgekapt & daarna de muur laten zandstralen. Dat gaf een schitterend resultaat, was snel klaar maar kost wel behoorlijk wat geld.

Voila, veel success er mee!

woensdag, 06 december, 2006 
Anonymous Anoniem zei...

Hallo,
Ik zie dat ik nogal laat ben met m'n reactie, maar we zijn nogal (ondertussen) hopeloos op zoek naar een oplossing voor ons probleem. Ik denk dat wij een beetje met het omgekeerde zitten van hetgeen jullie hier zochten. Wij kochten sinds een half jaar de woning waar wij ondertussen een 6-tal jaar wonen. De vorige eigenaar was zeker geen professionele doe-het-zelver, maar eerder een ik-doe-maar-wat-man. Hij bewerkte helaas vorig jaar de gevel van het huis (bouwjaar +/-1850 - enkele muur van anderhalve steen dik) met een mengsel zoals jullie dat omschrijven met een soort trechterachtig spuit-toestel. Het goedje werd op heel slechte en oneffen manier aangebracht, waardoor het oorspronkelijke probleem, vocht dat door de gevel heenkwam, alleen maar verergerde natuurlijk. Nu blijft vocht in de gaten staan en kan helemaal neit meer weg. Bovendien betreft het hier een zeer mooi huis met karaktergevel en hadden wij heel graag onze bakstenen gevel terug met een transparant middel tegen vocht.
SOS - jullie enig idee hoe we dit goedje eraf krijgen?
anne.verschueren@telenet.be
alvast bedankt!
anne

vrijdag, 23 februari, 2007 
Blogger Dirk Sabbe zei...

Yep,

Anne dat hebben wij ook op bepaalde plaatsen op de achtergevel in ons huis...

Enige oplossing: afkappen met hamer en beitel. Veel & vuil werk. Maar m.i. de enige oplossing.

dinsdag, 27 februari, 2007 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

← Homepage